Hotell Belleveu

Huset byggdes 1884-86 i holländsk renässansstil. Ursprungligen fungerade huset som sommarbostad till byggmästare Adolf Wallander. Adolf Wallander var mycket konstintresserad och därför bjöd han till sitt hem många av Sveriges kända konstnärer och kulturpersonligheter Strindberg, Zorn och Liljefors, som sökte inspiration på Dalarö.
Huset har även haft kungliga gäster, en av dem var kung Oskar II som ofta vistades ute på Dalarö där han umgicks med familjen Bonnier.
Efter Wallanders död 1891 köptes huset av Arne Hjort. Även han var svag för konst och därför fortsatte han att gynna olika konstnärer precis som Wallander gjort.
1899 dog Arne Hjort och byggnaden köptes upp som annex till dåvarande Dalarö Hotell, innan det döptes om till hotell Bellevue (1920-32). Senare såldes hotellet till S:t Lukasstiftelsen och kallades därefter för ”Lukas”.
Under Lukasstiftelsens tid användes byggnaden som ett rekreationshem för medlemmar. Under 1930 och 40-talet var huset ett sanatorium för tuberkulossjuka och reumatiker.
På 1950-talet byggdes huset om. Det blev en rejäl ombyggnad, hela byggnaden ändrade form. 1981 sålde Lukasstiftelsen hotellet till Ola  Lundström, som bedrev gäst– och konferensverksamhet. 1987 sålde Ola Lundström hotellet. Hotellet är nu stängt.